Kurallar
CCLCUP KURALLAR
1. GENEL İŞLEYİŞ
a. CCL CUP halı saha turnuvasına katılan takımlar kura sonucunda belirlenen dört grupta tek maçlı lig usulü mücadele ederler. Grup maçları sonucunda ilk dört sırayı alan takımlar ikinci tura yükselir. Bu turdan itibaren tek maçlı eleme sistemi uygulanır. Katılımcı sayısına göre sistem değişiklik gösterebilir. Bu değişiklikler kura çekimi öncesi tüm katılımcılara iletilir.
b. Grup maçlarında iki veya daha fazla takımın puan eşitliği durumunda;
- Eş puanlı takımların kendi aralarında yaptığı müsabaka sonuçlarına bakılır.
- Beraberlik durumunda genel puan tablosundaki averaj dikkate alınır.
- Eşitlik yine bozulmaz ise attığı gol sayısına bakılır.
- Eşitlik devam ediyorsa takımın aldığı hükmen mağlubiyetlere devamında grup maçları boyunca gördüğü sarı ve kırmızı kart sayılarına bakılır. (Sarı kart 1 puan, kırmızı kart 3 puan) Eşitlik hiçbir şekilde bozulmaz ise sıralama kura ile belirlenir.
c. Eleme turlarında berabere biten maçlarda uzatma uygulanmaz ve doğrudan penaltı atışlarına geçilir. Beşer penaltı sonucunda eşitlik durumunda eşitlik bozulana kadar seri penaltı atışları yapılır.
d. Turnuva boyunca iki hükmen mağlubiyet alan takım turnuvadan ihraç edilir. Takımın ihraç öncesi aldığı skorlar aynen tescil edilerek kalan maçları aleyhine hükmen (3-0) mağlup ilan edilir.
e. Her takım müsabaka başlangıç saatinde en az 6 oyuncusuyla sahada müsabakaya hazır olmalıdır, aksi takdirde hükmen mağlup sayılacaktır. Organizasyon komitesi gerekli gördüğü durumlarda maç saatini ve yerini değiştirme hakkına sahiptir.
2. OYUN SÜRESİ
Müsabakalar 25 dakikalık iki devre halinde oynanır. Müsabaka hakeminin takdirinde olmak kaydı ile oyun gereği olmayan duraklamalar (sakatlık, oyuncu değişikliği vs.) ilgili devre sonuna eklenir.
3. OYUNCU SAYISI VE NİTELİKLERİ
a. Katılımcı şirket veya kurumların oyuncu kadroları en az 8 en fazla 15 kişiden oluşur. Katılımcılar turnuva esnasında zorunlu sebepler nedeni ile kadrolarına eklenebilecek 5 yedek oyuncu bildirebilirler. Müsabakalar biri kaleci olmak üzere 8 kişiden oluşan iki takım arasında yapılır.
b. Takım kadrolarında bulunan oyuncular 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
c. Tüm oyuncular katılımcı şirket veya kurumun çalışanı ve turnuva başlangıç tarihi itibari ile geçmişe dönük en az iki aylık sigortalı olmak zorundadır. (İSTİSNA; sadece 2 oyuncu ile sınırlı olmak üzere turnuva başlangıcı öncesi işe yeni girmiş sigortalı çalışanlar katılabilir. Bu çalışanlar hiçbir kategoride aktif futbol lisanslı OLAMAZ ve h bendinde belirtilen profesyonel, BAL, SAL ligi oyuncularının gerekli bekleme sürelerini tamamlamış olmalıdır.) Tüm katılımcı şirketler oyuncu sigorta dökümlerini ve sözleşmede belirtilen evrakları turnuva öncesi organizasyona bildirecektir.
d. Grup şirketleri CCL CUP’a birbirinden bağımsız olarak katılabilecekleri gibi isterlerse beraber de katılabilirler. Grup şirketleri, birleşmeleri halinde organizasyonda çatı grubun adıyla yer alabileceklerdir. Bağımsız katılmaları halinde ise bu takımlar ayrı gruplarda yer alırlar.
e. İki şirket, birleşerek etkinliğe katılım gösterebilir. Bu durumda katılımcı takımın adı iki şirketin birleşmesi ile oluşabilmekle beraber, sadece birinin bulunması da sakınca doğurmaz. Bu durumda kadrodaki oyunculardan en az 4 kişinin ikinci firmada çalışıyor olmaları gerekir.
f. Katılımcı şirketler 15 kişilik asil ve 5 kişilik yedek takım listesi içerisinde stajyer ve yarı zamanlı firma çalışanlarını bulunduramaz.
g. Katılımcı şirketler 15 kişilik asil ve 5 kişilik yedek takım listesi içerisinde 1 adet taşeron firma çalışanlarını (5 kişi ile sınırlıdır) bulundurabilirler. Eğer iki firma birleşerek katılıyorsa taşeron çalışan sayısı 2 kişi ile sınırlıdır. Bu durumda taşeron firma çalışanı mutlak suretle katılımcı firma veya iki firmadan birinde görevli olmak zorundadır. Katılımcı firma ile taşeron firma arasındaki sözleşme gerekli görüldüğü taktirde organizasyona ibraz edilmek zorundadır. Taşeron firma çalışanlarının sigortaları, taşeron firma veya katılımcı firma tarafından yapılmış olmalıdır.
h. Katılımcı şirket veya kurumların profesyonel lisansa sahip çalışanları kesinlikle oynatılmayacaktır. Amatör (Bölgesel amatör lig ve Süper amatör lig) lisansa sahip çalışanlardan sadece 1 (bir) kişi, Birinci ve ikinci küme aktif lisanslı amatör oyunculardan en fazla 3 (üç) kişi takım kadrosunda bulunabilir. Amatör oyuncu sayısı tüm kategoriler toplamında 3 (üç) ile sınırlıdır. Amatör oyuncu statüsündeki çalışanlardan oyun esnasında sadece 2 (iki) kişi aynı anda sahada bulunabilir. Bölgesel amatör lig ve süper amatör lig lisansına sahip çalışanlar, lisans iptali itibari ile 1 (bir) yıl sonra serbest oyuncu statüsünde turnuva kadrosunda yer alabilirler. (ÖRNEK: Ahmet Şahin 10.09.2023 tarihinde Süper Amatör lig veya Bölgesel Amatör liginde mücadele eden bir takımda oynarken vize yenilediğinde lisans bitiş tarihi 10.09.2024 olur ve yeniden vize yenilemez ise turnuva kadrosuna serbest oyuncu olarak 10.09.2025 tarihi itibari ile dahil olabilir. 10.09.2025 tarihi öncesi Bölgesel Amatör Lig veya Süper Amatör Lig oyuncusu statüsündedir. Oyuncunun SAL veya BAL liginde mücadele ederken Birinci veya İkinci küme takımlarına transfer olması SAL veya BAL oyuncu statüsünü bitirmez gerekli bekleme süresini tamamlamak zorundadır.) Profesyonel lisansa sahip çalışanlar, lisans iptali itibari ile 3 (üç) yıl sonra takım kadrosuna dahil olabilirler. (ÖRNEK: Ahmet Şahin 10.09.2023 tarihinde profesyonel lig takımında mücadele eden bir takım kadrosunda vize yenilediğinde lisans bitiş tarihi 10.09.2024 olur ve yeniden vize yenilemez ise turnuva kadrosuna serbest oyuncu olarak 10.09.2027 tarihi itibari ile dahil olabilir. 10.09.2027 tarihi öncesi profesyonel oyuncu statüsündedir. Oyuncunun SAL, BAL, Birinci veya İkinci küme takımlarına transfer olması ve amatörlüğe dönüş vizesi alması organizasyonumuz için profesyonel oyuncu statüsünü bitirmez, gerekli bekleme süresini tamamlamak zorundadır.) Birinci ve ikinci küme amatör oyuncular lisans süre sonu itibari ile kadroda serbest oyuncu olarak yer alabilirler. (ÖRNEK: Ahmet Şahin 10.09.2023 tarihinde birinci veya ikinci amatör liginde mücadele eden bir takımda oynasın veya oynamasın amatör vize yenilediğinde lisans bitiş tarihi 10.09.2024 olur ve yeniden vize yenilemez ise turnuva kadrosuna serbest oyuncu olarak 10.09.2024 tarihi itibari ile dahil olabilir.)
ı. Turnuva esnasında herhangi bir oyuncunun işten ayrılması veya iş akdinin feshi durumunda ilgili oyuncu resmi işten çıkış tarihi itibari ile hiçbir müsabakada yer alamaz. İşten ayrılan oyuncu yerine turnuva kurallarına uygun başka bir oyuncu evrakları organizasyona ibraz edilmek kaydı ile kadroya eklenebilir. (Turnuva başlangıcında bildirilen 5 yedek oyuncu içinden.)
i. Takım kaptanları müsabaka öncesi takım kadrolarını (asil ve yedek) müsabaka koordinatörüne bildireceklerdir. Kaptanlar müsabaka esnasında, öncesinde ve sonrasında takımın yetkilisi ve sorumlusu konumundadır. Kaptanlar, yönetici ve teknik adamın yokluğunda tam yetkilidir.
k. Takımlar önceden organizasyona bildirmek ve kimlik ibraz etmek koşulu ile yedek kulübesinde bir adet yönetici ve bir adet antrenör (antrenör, firma içinden veya dışarıdan olabilir) bulundurabilirler. Bu kişiler haricinde hiçbir şahıs devre arası dâhil oyun alanı içerisine alınmayacaktır.
l. Müsabakalarda takım kadroları ile ilgili yapılacak bir usulsüzlük durumunda (kaçak veya cezalı oyuncu) usulsüzlük yapan takım aleyhine 3-0 hükmen mağlubiyet kararı verilir.
4. OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ
a. Her takımın her bir karşılaşma için 5 oyuncu değiştirme hakkı vardır.
b. Oyuncu değişikliği oyunun durduğu bir anda müsabaka hakeminin izni ile yapılır.
c. Oyun içerisinde kaleci ile herhangi bir takım arkadaşı oyunun durduğu bir anda müsabaka hakemine haber vermek kaydı ile yer değiştirebilir, bu değişiklik oyuncu değişiklik hakkından düşülür. Oyuncu değişiklik hakkı biten bir takım kalecisinin oyuna devam edemeyerek oyundan çıkması (sakatlık vs.) durumunda sahadaki oyunculardan biri kaleye geçer.
d. Çıkan oyuncu tekrar oyuna giremez.
e. Oyuncu değişiklik sayısının ve sahada bulunan amatör oyuncu sayısının takibinden takım kaptanları ve kenar yönetim sorumludur.
5. OYUNCU GİYSİ VE GEREÇLERİ
a. Takımlar müsabakalara kaleci formaları farklı renkte olmak kaydı ile kendi yaptırdıkları numaralı forma bütünlüğü içinde katılacaktır. Forma bütünlüğü olmayan takımlar ilk hafta organizasyon tarafından sağlanacak yelekler ile mücadele edeceklerdir.
b. Müsabakalarda iki takımın forma rengi aynı olması durumunda kura ile belirlenen takım organizasyon tarafından verilecek yelekler ile mücadele edecektir.
c. Oyuncular müsabakalarda suni çim için özel üretilmiş AG tabanlı veya halı saha ayakkabısı giyecektir. Müsabaka hakeminin kurallara uymadığına kanaat getirdiği ayakkabılar (vidalı veya yüksek dişli futbol ayakkabısı) kesinlikle kullanılmayacaktır.
d. Tüm oyuncular (kaleciler dahil) tekmelik ve tozluk kullanmaları, sakatlıkların önlenmesi adına tavsiye edilmekle birlikte zorunlu değildir. Oyuncular tekmelik konusunda kendileri sorumludur.
e. Oyuncular kendilerine veya diğer oyunculara zarar verebilecek takı veya aksesuar (gözlük, saat, yüzük, kolye, bileklik vs.) takamaz.
f. Oyuncu giysi ve teçhizatları ile ilgili karar yetkisi müsabaka hakemindedir.
g. Müsabakalarda organizasyon tarafından sağlanan profesyonel toplar kullanılacaktır, takımların getirmiş oldukları ve kullanmak istedikleri toplar rakip takımın onayı ile kullanılabilir. Anlaşılamaması halinde organizasyon topları kullanılacaktır.
6. HAKEMLER
a. Tüm müsabakalar TFF Ankara il hakem kurulu tarafından atanmış lisanslı hakemler tarafından yönetilir.
b. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir.
c. Hakemler TFF Ankara il hakem kurulu tarafından atandığından dolayı RESMİ GÖREVLİ statüsündedir. Hakemlere karşı fiili veya sözlü yapılacak hakaret ve saldırılarda ilgili oyuncu veya yönetici 6222 sayılı sporda şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında değerlendirilecektir. Bu uygunsuz fiilin katılımcı bir firma oyuncularının geneli tarafından yapılması durumunda ilgili katılımcı firma sorumlu tutulacak ve gerekli hukuki işlemler firma üzerinden yapılacaktır.
7. TEKNİK EKİP VE YÖNETİCİLER
a. Katılım sırasında isimleri bildirilmiş olan takım yöneticisi ve teknik direktör soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilir. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması yasaktır. (Müsabaka öncesi organizasyona bildirilmek ve onay almak şartı ile müsabakayı izlemeye gelen firma/kurum yöneticileri yedek kulübesinden maçı izleyebilirler.)
b. Bildirilen yönetici ve teknik direktör önceden yazılı olarak bildirmek ve ilgili evraklarını hafta içi mesai gün ve saatleri içinde tamamlamak koşuluyla bir kez değiştirilebilir. Müsabaka günü değişiklik kabul edilmez.
c. Teknik direktör ve yöneticiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı davranışları halinde kendileri ve / veya takımları Disiplin Kurulu tarafından ceza alırlar.
8. SEYİRCİLER
a. Maçı izleyen seyircilerin veya yedek oyuncuların hakem izni olmadan sahaya girmeleri kesinlikle yasaktır.
b. CCL Cup’ta mücadele eden takımlar, kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin de hal ve hareketlerinden sorumludur. Gözlemci veya hakem raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin saha koordinatörüne, hakeme, rakip oyuncuya veya taraftara karşı centilmenlik sınırını aşan tutumu veya maç sahasının belirtilen kurallarına uymaması yine o takımın sorumluluğu altındadır. Tribün ve saha çevresinde alkol kullanımı kesinlikle yasaktır. Bu tip durumlarda Disiplin Kurulu takım ve taraftar arasında bağlantı olduğuna kanaat getirirse ilgili cezayı ilgili takıma verir. Ayrıca, katılımcı şirket, etkinlik süresi boyunca seyircilerinin etkinlik alanı içinde bulunan eşya, makine ve düzeneklere verilecek maddi zarardan sorumludur.
9. SAĞLIK
a. Tüm müsabakalarda tesis içerisinde Ambulans ve Sağlık personeli hazır bulunacak, sağlık ekibi gelmeden maçlar oynanmayacaktır.
b. Takımlar isterse kendi sağlık personelini organizasyona önceden bildirmek kaydı ile kendi yedek kulübesinde bulundurabilirler.
c. Tüm oyuncular sağlık açısından futbol oynamaya elverişli olduklarını kabul ederler, müsabaka esnasında oluşabilecek sakatlık, yaralanma ve diğer oluşabilecek sağlık problemlerinden organizasyon komitesi sorumlu tutulamaz.
10. OYUN KURALLARI
a. Müsabakalarda ofsayt hariç tüm futbol oyun kuralları geçerlidir.
b. Müsabakalarda taç kuralı uygulanır ve elle kullanılır.
c. Karşılaşmalarda baraj mesafesi oyun alanının ebatlarına göre organizasyon komitesi tarafından belirlenir ve hakem tarafından uygulanır.
ç. Müsabakalarda VAR uygulaması, hakemin uygun gördüğü ve net görüntü alınan pozisyonlarda kullanılacaktır. Reji personeli net pozisyonlarda hakemi uyarabilecektir. Oyuncu veya yöneticilerin uygulama yönündeki istekleri dikkate alınmayacaktır. Karşılaşmadaki hiçbir oyuncu Var kontrolü esnasında VAR alanına 10 metreden fazla yaklaşmayacaktır.
11. DİSİPLİN CEZALARI
a. Müsabakalarda sarı ve kırmızı kart uygulanacaktır.
b. Kırmızı kart gören oyuncular hakem raporu doğrultusunda organizasyon disiplin kurulu tarafından verilen ceza süresince müsabakalardan men edilecektir.
c. Oyuncuların müsabaka esnasında, öncesinde ve sonrasında yapmış olduğu disiplinsiz ve centilmenlik dışı davranışlar kırmızı kart görmemesine rağmen disiplin kurulu tarafından cezalandırılır.
d. Takımlar ilan edilen müsabaka saatinde sahada en az 6 oyuncu ile hazır bulunmalıdır. Zamanında gelmeyen takımlar 3-0 hükmen mağlup sayılacaktır.
e. Müsabaka esnasında bir takımın oyuncu sayısı 5 kişinin altına düşerse (sakatlık, kart vs.) müsabaka tatil edilir skor ve sonuçla ilgili karar yetkisi disiplin kurulundadır.
f. Oynanan müsabakalara ilgili itirazlar info@sportfest.com.tr mail adresine müsabakanın oynandığı saat itibari ile 24 saat içinde yapılacak, zamanında yapılmayan ve/veya sözle yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. İtirazlar rakip takım tarafından veya usulsüzlüğü tespit eden organizasyon komitesi tarafından yapılabilir.
g. İtiraz sonucunda yapılan incelemede usulsüzlük yaptığı tespit edilen takım 3-0 hükmen yenik sayılacaktır. (Kaçak veya cezalı oyuncu oynatma vs.)
12. TATİL EDİLEN MAÇLAR
a. CCL Cup’ta bir maçın, herhangi bir oyuncunun hayati bir sakatlığı nedeniyle (hakem sakatlığın önemine onay vermelidir.) tatil edilmesi durumunda, karşılaşma o anki skoruyla dondurulup daha sonra Organizasyon Komitesinin belirleyeceği bir günde bitirilir.
b. CCL CUP’ta bir maçın disiplin/güvenlik gibi bir nedenle tatil edilmesi durumunda ise karar yetkisi tamamen Disiplin Kurulundadır. Kurul, olayları değerlendirerek maçın yeniden oynanmasına, kaldığı yerden devam etmesine, iki takımdan birinin hükmen galibiyetine, maçın o anki skoruyla tescil edilmesine, her iki takımın ihraç edilmesine veya takımlara puan cezası uygulamasına karar verebilir
13. GÜVENLİK
a. Organizasyona katılan tüm takımlar güvenlik konusunda kendileri sorumludurlar.
b. Katılımcıların kendi aralarında ya da tesislerle aralarında çıkabilecek ihtilaflarda Sportfest Organizasyon taraf değildir, sorumluluk kabul etmez.
c. Sportfest Organizasyon; güvenlik ile ilgili konularda, tedbir alınmaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü takımların ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.
14. ÖDÜL
Organizasyon sonucunda Ankara şampiyonu olan takım Antalya’da yapılacak olan şirketler arası futbol şampiyonasına katılma hakkı elde eder. Katılım bedeli Sportfest Organizasyon tarafından karşılanır (2 gece 3 gün). Ulaşım bedeli katılımcı firmaya aittir.